Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Γιάννης Βασιλείου:«Η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων είναι ένα βαθύ πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα»

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η ομάδα του Freemobily E.E.E.E.K Ελευσίνας και ο διευθυντής του σχολείου Βαζαίος Κάτωνας συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου  στο κτίριο της Περιφέρειας και τον κ. Μπουρίκο Δημήτρη . Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για το πρόγραμμα Freemobility που έχει αναλάβει το σχολείο μας, η παρουσίαση των προβλημάτων στον Αντιπεριφερειάρχη  που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής  σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην Ελευσίνα και η συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η περιφέρεια Δυτικής Αττικής ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε την πλήρη στήριξή του στην προσπάθεια του ΕΕΕΕΚ, αναφέρθηκε στην πολιτική και κοινωνική προσβασιμότητα που απαιτείται τόσο για την επέκταση της προσβασιμότητας στο χώρο όσο και τη συντήρηση των σχετικών δικτύων, δήλωσε ότι η Αντιπεριφέρεια είναι ανοικτή σε προτάσεις των Δήμων προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στην περιοχή, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σύσταση Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη & ΑΜΕΑ στη Δυτική Αττική με το νέο Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής.
Ο κ. Βασιλείου δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στο ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας για τις δράσεις του στο πλαίσιο του Freemobility. Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής στηρίζει την προσπάθεια.  Η προσβασιμότητα όμως δεν είναι μόνο φυσική - αφού δεν αναφέρεται μόνο σε τεχνικά εμπόδια - αλλά είναι πρωτίστως  κοινωνική όσο και πολιτική. Η κοινωνική και πολιτική απομόνωση των ανθρώπων με αναπηρία πρέπει να σπάσει, και θεωρώ πως πρωτοβουλίες σαν αυτές του ΕΕEΕΚ Ελευσίνας συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση».


Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Μπουρίκος - (Πολιτικός επιστήμονας , κοινωνικός Λειτουργός) συνεργάτης του κ. Αντιπεριφερειάρχη που αφού μας καλωσόρισε, μας είπε για τις αρμοδιότητες της περιφέρειας που έχουν να κάνουν με τα ΑΜΕΑ: :

Ήδη o κ. Αντιπεριφερειάρχης είπε και για τις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2014 , για να υπάρξει μια επικοινωνία και να χαρτογραφηθούν κάποια βασικά ζητήματα στα θέματα των ανθρώπων με αναπηρία. Εγώ θα ήθελα από πλευράς μου να σας πω κάποια πιο γραφειοκρατικά διαδικαστικά θέματα για το πως εμπλέκεται η περιφέρεια στα συγκεκριμένα ζητήματα κάποιες αρμοδιότητες που έχει , και εξυπηρέτηση που παρέχει , καθώς και σε κάποια ευρύτερα που έχουν να κάνουν με το σκέλος της χρηματοδότησης κάποιων δομών. Στο κομμάτι της εξυπηρέτησης έχει άμεση συμπλοκή η περιφέρεια κυρίως μέσω της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας , αυτό είναι επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Ελευσίνα. Εκεί παρέχεται κάθε χρόνο η κάρτα μετακίνησης ανθρώπων με ειδικές ανάγκες κατά μέσο όρο πρέπει να εκδίδουμε περίπου 200 το χρόνο, οι μισές διανέμονται μέσω της δικής μας υπηρεσίας και τις άλλες μισές τις διανέμουμε μέσω του ΚΕΠ.

Μια δεύτερη αρμοδιότητα και εξυπηρέτηση είναι οι κάρτες στάθμευσης των ΑΜΕΑ που γίνεται από την διεύθυνση μεταφορών πάλι από τη Δυτική Αττική. Διαχειριζόμαστε επίσης το επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων ,ένα επίδομα κρατικό. Επίσης ασκείται ελεγκτική αρμοδιότητα σε φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα, όπως είναι για παράδειγμα οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης που λειτουργούν στα Άνω Λιόσια ή το κέντρο αποκατάστασης αποθεραπείας που επίσης βρίσκεται στα Άνω Λιόσια.

Τέλος υπάρχει και ένα μητρώο πάλι των ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κοινωνικής φροντίδας μεταξύ των οποίων είναι και φορείς που απευθύνονται σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, όπου είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται σε ένα μητρώο και να παρακολουθούμε εμείς κάποια στοιχεία για την λειτουργία τους , για το καταστατικό τους, οι χώροι αν έχουν κάποιες τεχνικές προδιαγραφές κτλ. Οι αρμοδιότητες που έχουμε είναι η πρώτη επαφή που έχουμε με τους ανθρώπους με αναπηρία.


Η περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής μέσω των ΠΕΠ , των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων μπορεί κατά καιρούς ανάλογα με το νομικό πλαίσιο να υποστηρίζει χρηματοδοτικά κάποιες υποστηρικτικές δομές όπως οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.
Και οι τρεις στέγες  που υπάρχουν στην Δυτική Αττική κατά καιρούς έχουν υποστηριχτεί χρηματοδοτικά όπως και  προγράμματα των ΚΔΑΠ  ΑΜΕΑ  ή των μονάδων φροντίδας ημερήσιας ΑΜΕΑ  πάλι με βάση κάποιες προσκλήσεις που βγαίνουν.

Το τρίτο , που είναι πιο οριζόντιο , είναι: κατά καιρούς η Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια συμμετέχει άμεσα σε κάποια κοινωνικά προγράμματα ή έμμεσα υποστηρίζει την λειτουργία κάποιων κοινωνικών προγραμμάτων οπότε εκεί δίνεται πληροφόρηση σε στοχευμένα κοινά και στον γενικό πληθυσμό, πχ. όπως το κοινωνικό πρόγραμμα αλληλεγγύης το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά σε 3 δήμους της Δυτικής Αττικής , τώρα εντάσσονται και οι 5 δήμοι της δυτικής αττικής, εμείς δεν έχουμε άμεση εμπλοκή όμως μέσα από το γραφείο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παρέχουμε πληροφόρηση.

Το τέταρτο κομμάτι που είναι ευρύτερο και αφορά την προσβασιμότητα έχει να κάνει με μια προσπάθεια που ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής για να δημιουργηθούν σε δήμους και συγκεκριμένες χωρικές ενότητες προσβάσιμες παραλίες.
Εκεί επιλέχθηκε ήδη από παλαιότερα μια εγκατάσταση που έχει δουλέψει το Πανεπιστήμιο Πατρών  στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Στην Δυτική Αττική λειτουργεί ήδη και λειτούργησε και την περσινή περίοδο, μια διάταξη seatrac - πρόσβαση στην παραλία στην περιοχή του Αλεποχωρίου και αυτή την στιγμή έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για να γίνει ένας μεγάλος διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να καλυφθούν με seatrac περισσότερες περιοχές σε όλη την Αττική 3 εκ των οποίων είναι στην Δυτική Αττική, έτσι ώστε να καλυφθεί και η Νέα Πέραμος και η Κινέττα . 2 θα είναι στην νότια πλευρά στον Σαρωνικό και οι άλλες δυο είναι προς ενίσχυση της βόρειας πλευράς δηλ. της Ψάθας, Πόρτο Γερμενό συν το Αλεποχώρι . Άρα οι δύο παραλιακές ζώνες της Δυτικής Αττικής θα καλυφθούν και θα είναι προσβάσιμες . Εκεί χρειάζεται φυσικά και η συνεργασία των δήμων, έτσι ώστε να υπάρχει και κατάλληλος χώρος για τις αλλαγές , την προσβασιμότητα στην παραλία, να υπάρχει ασφαλής δίοδος , μια ασφαλής στάθμευση , προσωπικό για την φύλαξη’’

Στην συνέχεια ο κ. Μπουρίκος αναφέρθηκε στο γραφείο στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στο προσωπικό που το στελεχώνουν:

“Τώρα, ήδη ανέφερε ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης ότι λειτουργεί από τον Δεκέμβριο γραφείο στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με έμφαση σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, και εκεί μπορούν να απευθύνονται άνθρωποι με ειδικές ανάγκες , υπάρχουν στο γραφείο δύο κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι μπορούν να δικτυώσουν όσον αφορά προνοιακά κομμάτια.

Ήδη μας αναφέρουν ότι από το δεύτερο δεκαήμερο της λειτουργίας τους ότι έχουν αναδειχθεί και τους έχουν έρθει πολλά περιστατικά που αφορούν κομμάτια που αγγίζουν τις ειδικές ανάγκες είτε αφορούν επιδόματα είτε μια ξεχασμένη κοινωνία .

Αυτό είναι κάτι καινοτομικό σε επίπεδο περιφέρειας , ιδρύονται 4 σε όλη την αττική γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη- ΑΜΕΑ , ένα εκ των οποίων θα είναι στην Δυτική Αττική το πιο πιθανό να στεγαστεί και σε αυτό το κτίριο που θα είναι το ενιαίο σημείο επαφής για το σύνολο των υπηρεσιών της περιφέρειας. Δεν θα είναι υποχρεωμένος κάποιος πολίτης να μετακινηθεί στο κέντρο της Αθήνας για κάποια δουλειά σε υπηρεσία , μπορεί να έρθει στην Ελευσίνα και να του αναλάβει το γραφείο την υπόθεση, και έτσι θα έχει πρόσβαση στην υπηρεσία που θέλει.’’

Στην συνέχεια το λόγο είχαν οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας στους οποίους έκανε εντύπωση το πρόγραμμα Seatrac διότι δεν είχαν ξαναδεί ποτέ άνθρωπο με αμαξίδιο στην θάλασσα.
Στην συνέχεια αναφερθήκαμε στην χτεσινή συνέντευξη με τον πρόεδρο των ΑΜΕΑ Δυτικής Αττικής κ. Κακοσαίο  και σε θέματα του προγράμματος  Freemobility.
Συζητήσαμε για την προσβασιμότητα σε  βιομηχανικά κτίρια ή κτίρια που έχουν κατασκευαστεί παλιά στην Ελευσίνα.
Αναφερθήκαμε στα καινούργια κτίρια όπου δια νόμου υπάρχει προσβασιμότητα.  Στα παλιά πρέπει να γίνουν προσθήκες.

Εδώ επενέβη ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας και είπε ότι όλα τα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν τουαλέτα ΑΜΕΑ. ‘’Μπορεί στην αρχή να υπάρχει τουαλέτα ΑΜΕΑ  για να πάρει την άδεια , αλλά μετά γίνεται αποθήκη.’’ ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαζαίος.

“Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έγιναν πολλά έργα με προσβασιμότητα” ανέφερε ο κ. Βασιλείου και συνέχισε δίνοντας το παράδειγμα  καφετέριας του δήμου Φυλής που είχε προσβασιμότητα επειδή έχει το Ολυμπιακό γυμναστήριο σε κοντινή απόσταση.
Ράμπες στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής



Στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας είδαμε ότι υπάρχουν ράμπες και υπάρχει προσβασιμότητα. Στην συνέχεια ρωτήσαμε αν έχει τουαλέτα ΑΜΕΑ το κτίριο της Περιφέρειας.  Η τουαλέτα βρίσκεται  στο υπόγειο και είναι  κατά το ήμισυ τουαλέτα , (είναι λειτουργική) και κατά το ήμισυ αποθήκη.
Υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής προσβασιμότητας και ο Αντιπεριφερειάρχης το τόνισε στην αρχή δηλαδή νοοτροπίας και αποδοχής , σε αυτό το σημείο όλοι είμαστε έκθετοι.

“Το βλέπουμε πολύ έντονα όταν βλέπεις ότι υπάρχει προσβασιμότητα αλλά αυτή δεν διατηρείται, το φτιάχνεις αλλά μετά δεν το συντηρείς ή αλλάζεις την χρήση. Άρα εκεί σημαίνει ότι ακόμα και  όταν τηρείς τον νόμο αλλά κοινωνικά δεν δίνεις την προσβασιμότητα, αυτό απαξιώνει και όλο το κομμάτι της υποδομής.  Εκεί είναι η πολύ μεγάλη προσπάθεια και δουλειά που πρέπει να γίνει και νομίζω ότι εκεί είναι και η συμβολή της εκστρατείας του Freemobility, έρχεται στην ατζέντα αυτό το ζήτημα και ασκείται μια πίεση κοινωνική και διοικητική , το  πως το βιώνουν οι άνθρωποι που έχουν το θέμα”

Στην συνέχεια μιλήσαμε για  την επικοινωνιακή στήριξη που μπορούμε να έχουμε για να γνωρίσει ο πολίτης την εκστρατεία του Freemobility. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε το ιστολόγιο.
Μέσα στα πλαίσια της επικοινωνιακής στήριξης αποφασίστηκε από κοινού  Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο κ. Βαζαίος  είπε ότι: “Χρειάζεται ευαισθητοποίηση του κοινού , αυτό είναι το σημαντικό. Να βλέπει κάποιος το λογότυπο του freemobility και να γνωρίζει τι είναι αυτή η εκστρατεία και τι πρεσβεύει., ότι κινούνται κάποιες υπηρεσίες , κάποια σχολεία προς την κατεύθυνση της προσβασιμότητας. Για αυτό πρέπει να γίνει η προσπάθεια. Ο κ. Βασιλείου συνέχισε λέγοντας: Στην ημερίδα θα καλέσουμε όλους τους συλλόγους , όλους τους Δήμους .Με αφορμή την ημερίδα και αυτά που θα πει η ομάδα του Freemobility να ασκηθεί πίεση  είτε σε επίπεδο μελετών είτε σε επίπεδο εφαρμογής”
Ο διευθυντής  του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Πατριωτικά” έχει πάρει η ομάδα του Freemobility το θέμα της προσβασιμότητας στην επικείμενη ενοποίηση των αρχαιολογικών - βιομηχανικών χώρων της Ελευσίνας.”ενώ συνέχισε λέγοντας για τους οδηγούς τυφλών:

“Οι σχεδιαστές των έργων πρέπει να μπαίνουν στην βιωματική αντίληψη που έχουν τα άτομα με αναπηρία για την χρήση του χώρου. Οι αρχιτέκτονες δεν μπορούν να το ξέρουν  άρα αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με κάποιον που προφανώς ξέρει”

Η ομάδα του Freemobility βρήκε πολύ εποικοδομητική την συνάντηση με τους κ. Βασιλείου και κ. Μπουρίκο και θα είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους τις επόμενες μέρες για τον σχεδιασμό της ημερίδας τον Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου